Een klacht die niet zo vaak gehoord wordt is een te lage bloeddruk. Veel mensen met bijvoorbeeld overgewicht hebben last van een te hoge bloeddruk. Toch zijn er ook mensen die last hebben van een lage bloeddruk. Door een te lage bloeddruk krijgen de hersenen te weinig bloed. Zuurstof wordt getransporteerd via ons bloed naar onze hersenen. Als de druk te laag is krijgen de hersenen dus te weinig zuurstof. Mensen worden duizelig en kunnen zelfs flauwvallen. Maar wat kunnen nu precies de oorzaken zijn van een lage bloeddruk?

 

Uitdroging

Uitdroging is vaak een oorzaak voor een lage bloeddruk. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Het kan zijn dat je te weinig drinkt en dus te weinig vocht binnen krijgt. Maar het kan ook zijn dat je een andere manier veel vocht kwijt raakt. Bijvoorbeeld door erg veel te zweten in een korte periode en daardoor veel vocht en zouten kwijt raakt. Hierdoor is er niet voldoende vloeistof om het bloed dun te houden. Dit kan de oorzaak van lage bloeddruk zijn. Andere oorzaken voor uitdroging zijn:

  • Diarree
  • Hoge koorts
  • Extreme temperaturen
  • Bepaalde medicatie

Door wat meer water te drinken en zout voedsel te eten kan een lage bloeddruk verholpen worden.
 

Hartproblemen

Een andere mogelijke oorzaak voor een lage bloeddruk zijn hartproblemen. Het kan zijn dat het hart niet juist functioneert, waardoor er te weinig bloed en zuurstof bij de hersenen komt. Indien u last het van een lage bloeddruk is het dus altijd verstandig om uw huisarts te raadplegen.

 

Medicatie

Medicatie zou ook een oorzaak van een lage bloeddruk kunnen zijn. Er is bepaalde medicatie die de bloeddruk verlaagt. Vaak is dit medicatie die wordt voorgeschreven voor mensen met een te hoge bloeddruk. Het doel van de medicatie is het verlagen van de bloeddruk. Slikt u medicatie om uw bloeddruk te verlagen? Mogelijk is dat dus de oorzaak lage bloeddruk.

Vermoed u dat u last heeft van een lage bloeddruk maar u weet het niet zeker? Een aantal van de symptomen zijn onder andere :

  • Een slap gevoel door uw hele lichaam heen
  • Niet scherp kunnen kijken
  • Misselijk
  • “Dizzy” in uw hoofd, licht in uw hoofd

Ook hier geldt raadpleeg altijd een arts wanneer u vermoed een te lage bloeddruk te hebben. De oorzaak lage bloeddruk kan dus in verschillende factoren zitten.

 

Aanbevolen bloeddrukmeters

Een goede bloeddrukmeter is zeer waardevol voor uw gezondheid. Onderstaande bloeddrukmeters staan bekend als goede bloeddrukmeters met een correcte prijs – kwaliteit verhouding.